AdWords Search Funnels ali kaj se je z mojimi oglasi dogajalo na iskalniku

16 09 2010

Klasično sledenje konverzijam v Google Adwords je vključevalo samo podatke za zadnji oglas na katerega je uporabnik kliknil preden se je zgodila konverzija (v nadaljevanju bom govoril kar nakup, da malo poenostavim).

Adwords Search Funnels pa omogočajo vpogled tudi v dogajanje pred tem zadnjim klikom,  saj uporabniki običajno naredijo več iskanj in je njihov proces zbiranja prednakupnih informacij precej kompleksen.

S pomočjo omenjenega novega orodja si lahko ustvarim boljšo predstavo o tem, kako se uporabniki odzivajo na moje oglase v okolju iskalnika (pred tistim zadnjim klikom s katerim pridejo na moje spletno mesto in opravijo nakup), ko je uporabnik že skoraj zaključil odločevalni proces. S tega vidika lahko npr. ugotovim:

  • koliko časa je preteklo o kar je uporabnik prvič videl enega izmed mojih oglasov do takrat, ko je kupil nek izdelek – Time Lag Report
  • koliko krat je videl moje oglase in kolikokrat je kliknil, preden je kupil izdelek in kako so oglasi delovali v kombinaciji en z drugim – Path Length, Top paths
  • kateri oglasi in ključne besede morda niso veliko prodale neposredno, so pa pomagali prodajati – Assisted Conversions, First&Last click analysis.
YouTube slika preogleda

Tako lahko boljše razumem kakšen pomen imajo posamezni oglasi in posamezne ključne besede in jih znam tudi boljše ovrednotiti. Do sedaj sem imel omejen vpogled v dogajanje na iskalniku (preden je uporabnik prišel na moje spletno mesto). Še največ mi je povedal CTR količnik, pa še ta samo o razmerju med tem koliko krat se je oglas pokazal in koliko krat je nekdo kliknil nanj.

Orodje bi pa lahko bilo še boljše, saj:

  • organska iskanja niso vključena v analizo, kar pomeni, da velik del dinamike na iskalniku še vedno ne poznam in si težje ustvarim neko popolno sliko dogajanja
  • prav tako v poročilih niso vključena dejanska iskanja uporabnikov, ampak samo tiste ključne besede, ki jih imam zakupljene in tukaj razlike lahko veliko povejo.

Novo orodje je na voljo nekje od konca marca, sam pa sem se z njim začel igrati pred kratkim. Prvi pogoj, da do podatkov sploh prideš je uporaba Conversion trackinga znotraj Google Adwordsa, tako da je to sedaj še en razlog več za nadgraditi Goals orodje iz Google Analyticsa. Načeloma tudi ni problem cilje iz G Analyticsa seliti v G Adwords.

Npr. primer poročila, ki mi pove koliko časa traja raziskovalni proces mojih strank. Tukaj se sigurno pojavljajo razlike glede na tip produktov. Npr. predstavljam si, da odločitev za poletne počitnice traja dlje od nakupa spominske kartice za fotoaparat, da mi ne bo na dopustu zmanjkalo prostora za fotke.

Nadaljni koraki bi lahko bili npr.

  • prilagoditi besedilo oglasa glede na različne nakupne faze in preko Impression assisted conversions poročila videti kako učinkujejo,
  • preveriti avkcijsko strategijo in videti, če dajem denar za prave ključne besede in prave oglase ob pravem času
  • analizirati globlje kako se čas do konverzije spreminja glede na tip konverzije (prijava na e-obvestila za last minute ponudbe, ali dokončan booking za izbrano destinacijo) itd.

Po pravici povedano stvari niso nekako same po sebi umevne in jih počasi prebavljam: vpeljali so kup novih matrik in nova poročila. Tako, da se bo treba za pravo sposobnost interpretacije podatkov, ki jih gledam treba še malo spotiti. A ste vi to poskusili, kakšni so vtisi?

  • Share/Bookmark

Dejanja

Informacije o objavi