Brandsajt je umrl?

20 07 2010

Nekako se mi zdi, da je Facebook produktni profil zasedel funkcijo, ki jo je včasih imel brandsajt.

Ne bi si upal trditi, da trditev velja univerzalno, ampak če razmišljam bolj z vidika slovenskega spleta se mi zdi, da je brandsite umirajoča vrsta. Predvsem imam v mislih spletna mesta, ki jih je bilo še nedolgo nazaj polno: narejena v flashu, z malo lepšim dezajnom in malo večjimi fotkami kot na korpo sajtih, z nekaj igračkami, prijavi se na na e-obvestila funkcionalnostjo  in življensko dobo dveh mesecev, kolikor je trajala trenutna kampanja.

Cilj brandsajta je nekako poglobiti interkacijo z uporabnikom, ga vplesti v neko igro z blagovno znamko in upati, da se bo iz tega celo izcimil nek pozitiven trajni odnos. Ni čudno, da so prej omenjena spletna mesta imela težave pri doseganju takih ciljev. Problemov jim ne manjka: brez konkretnega vložka v produkcijo, ni vizualne fascinacije in ustreznih igračk s katerimi bi se uporabnik lahko igral. Tudi če je investicija v produkcijo dovolj velika pogosto zmanjka sredstev za promocijo. Tudi če je budget za promocijo visok,  obisk usahne skoraj sočasno s koncem kampanje.

Facebook profili blagovnih znamk

Facebook produktne  strani postavljajo brandsajtom precejšenj izziv. Za začetek so uporabniki že tam in ni jih malo: te dni 550.000 slovenskih. To je dovolj velika kritična masa, da stvari delajo.  Produkcija je cenejša in hitrejša – vsaj za neko produktno stran srednjega razreda (velika profil fotka, custom tab kot landing page za pridobivanje novih fanov, custom tab za predstavitev izdelkov/storitev itd.) Promocija je tudi cenejša in učinkovitejša: s facebook oglasi je mogoče pridobivati nove fane (cena akvizicije je pod 30 centov na fana) v fazi gradnje facebook strani. Kasneje pa promovirati posebne ponudbe, natečaje, aplikcije in ostalo dogajanje na profilu.

Morda največja prednost, ki jo ima Facebook pred klasičnim brandsajtom je, da je uporabnike lažje vplesti in graditi nek odnos, ker to za njih predstavlja manj napora (ni se treba še n-tič registrirati, da lahko sodeluje v še enem nagradnem žrebanju) in zato, ker so tukaj že njihovi prijatelji (družabnostni element močno pospeši interkacijo in viralno širjenje).

Po drugi strani je res tudi, da vzdrževati kakovostno facebook stran in na njej gojiti skupnost ni enostavno. Zahteva precej občutka, izkušenj in neprestano spremljanje, kar tudi ni poceni. Na uspeh vpliva tudi siceršnja vrednost blagovne znamke in njena podoba pri uporabnikih: če imaš uveljavljeno blagovno znamko in jo imajo uporabniki radi potem je naloga lahka, če pa imaš slab imidž potem se raje pripravi na to, da odziva ne bo ali bo negtiven. Pomembno je tudi, da pri tem ni povratka: če ti že uspe ustvariti uspešen mikro ekosistem svoje blagovne znamke znotraj facebooka, ga ne moreš brez posledic zapustiti kadar se kampanja konča.

Skratka, facebook profil naloge klasičnega brandsajta opravlja boljše in učinkovitejše z manj truda. Vseeno pa vplesti uporabnika in doseči njegovo lojalnost ali celo, da bo glasnik za mojo blagovno znamko ni danes nič bolj enostavno, morda celo obratno. Treba bo kombinirati različne elemente spletne (in vse bolj tudi mobile) prisotnosti v pravo mešanico, ki bo uporabnika intrigirala na pravi način ob pravem času – to je kadar in kakor se bo sam odločil. Kje se to zgodi (facebook profil ali brandsajt ali najverjetneje oboje ) je morda še najmanj pomebno.

Zdaj pa še vi povejte, kako se vam zdi.

  • Share/Bookmark

Dejanja

Informacije o objavi6 odzivov v “Brandsajt je umrl?”

20 05 2010
Domen (11:02) :

Se mi zdi, da se na brandsajtu kasneje vidi, da se z njim nihče ne ukvarja. Na social omrežjih je nezanimanje avtorjev za sodelovanje takoj vidno.

21 05 2010
David Rožac David Rožac (00:20) :

Ja se strinjam. Ne izgleda lepo, kadar se nabirajo vprašanja, odgovorov pa še po nekaj tednih ni.

27 05 2010
mitjamavsar (13:34) :

Zanimivo opažaš!! Se strinjam. Predragi brandsajti in korpo sajti, kot smo jih poznali v devetdesetih, so res verjetno stvar preteklosti. Kakršnakoli investicija v korporativni sajt, ki je večja od nekaj tisočakov na wordpress platformi je precejšnja neumnost. Plačevati draga nevsebinska vzdrževanja pa je nateg.

Ampak kam potem dati vse te rastoče budžete za web? V koristne, in neponeumljajoče spletne in mobilne servise, aplikacije, povezave s crmji ipd? Je pametno investirat neposredno v ljudi, ki znajo upravljat z brandom na spletu?

Vprašanje tudi, kaj se bo zgodilo s korporativnim blogom? No – če nimaš zgoraj omenjenega človeka, digitalno pismenega piarovca s spletno karizmo … je itak brezplodno.

10 06 2010
Urša (12:02) :

Po eni strani je to res, po drugi strani pa se je treba zavedati, da ima facebook popolnoma drug namen, kot brandsajt. To se kaže tako v obliki, designu, vsebini, jeziku, … kot tudi v ciljni skupini (uporabnikih). Korporativne strani ne bodo umrle (tako kot digitalno nikoli ne bo popolnoma nadomestilo npr. pisanja na list papirja). Bodo pa se, kot se to že nekaj časa dogaja, določene aktivnosti (nagradne igre, komunikacija s fani,…) res prenesele na že obstoječe spletne skupnosti, aplikacije. Korporativen site pomeni za podjetje tudi nek image.

Bolj kot umiranje brand sitov, se dogaja umiranje mini spletnih mest in/ali aplikacij, namenjenih samo za kratkotrajno produktno kampanjo.

Poleg tega je vsak dan več facebook “ne-fanov”, nasprotnikov. Samo vprašanje časa je, kdaj se bo vse skupaj sesulo.

15 07 2010
Katja Klepec (15:18) :

hmmmm … po eni strani se strinjam, da je Facebook boljši za določene namene, saj imaš ljudstvo že nabrano na platformi, orodja so tudi pripravljena, zahteva pa se dobra ideja in še boljša izvedba. Ni enostavno. Po drugi strani pa so mikro sajti lahko fenomenalni za kampanije, ki targetirajo različne ciljne skupine z različnimi potrebami – tako lahko komunikacijo prilagodiš v nulo in dosežeš maksimalen izkoristek vložka v promocijo. Je pa res, da to stane in da rabiš (kot je že mitja napisal) digitalno pismene ljudi s karizmo in kreativnostjo, ki pa tudi ne rastejo na vsakem drevesu oz stanejo.

15 07 2010
Katja Klepec (15:21) :

aja, tole sm pozabla napisat na koncu … po moje ne bodo umrla, ampak se bodo razvila hkrati z internetno (r)evolucijo ;)