Na obisku pri Googlu

28 12 2009

V začetku oktobra sem bil povabljen na Google Agencies training v Google Europlex v Dublinu. Nabralo se nas je kakih 30 strokovnjakov za trženje na iskalnikih iz večjih agencij iz evroazijskega področja.  Google iz Dublina namreč pokriva praktično vse kar ni Amerika ali Azija, oziroma vsaj tak občutek sem dobil.

Pa kaže tudi, da je število povabljenih iz posamezne države v premo sorazmerju z velikostjo posamičnega trga. Iz Slovenije sem bil edini.

Imeli smo predavanja, imeli smo delavnice, imeli smo okrogle mize in v procesu izvedeli marsikaj novega neposredno od Googlovcev (po mojih opažanjih si z vidnim zadovoljstvom in ščepcem ponosa pravijo Googlers, za novince imajo celo neko drugo besedo, a se je ne spomnim) in tudi izmenjali izkušnje med sabo.

Tako na pamet nekaj stvari, ki smo mi ostale v spominu (objavo sem nameraval napisati že takoj po povratku, ampak je ostalo pri dobrih željah zaradi gužve v službi):

 • uporabniki so vse bolj vešči iskalci: iskalne fraze se daljšajo (tretjina poizvedb sestavlja štiri besede ali več)
 • kljub poudarjanju long taila ne gre zanemarjati generičnih besed, saj prispevajo tretjino konverzij široka ujemanja (broad match)
 • strah, da bo šel quality score v nič, če bom prestukturiral kampanjo je odveč: mirno lahko preizkusim kaj novega in če ne deluje grem nazaj brez, da bi izgubil težko prigarani quality score
 • long tail ključne besede ne znižujejo quality score: šteje relevantnost, ne pa pogostnost
 • pri aktivnostih je pomembno upoštevati vpliv sezone in dogajanja čez leto: smiselno je imeti pripravljene sezonske oglase in ključne besede (npr. valentinovo) in takrat ustrezno povečati CPC
 • v oglasih za področje turizma je smiselno vključevati klic k dejanju in naziv blagovne znamke, saj taki oglasi dosegajo najvišje CTRje
 • v oglasih za retail področje pa za višji CTR pomaga navajanje cen
 • geotargetiranje je mogoče zelo dobro uporabiti za nižanje stroškov in testiranje učinkovitosti glede na pozicijo oglasa
 • ko gre zares se uporabniki potrudijo: oglasu namenijo 0-3 sekunde, ciljni strani 0-20 sekund, nakupni strani pa 2-3 minute: nauk? vsebino je potrebno ustrezno strukturirati
 • pozicija na strani zadetkov je z mobile vidika še pomembnejša, saj 75% iskalcev preveri samo zadetke na prvi strani in poizvedb ne ponavljajo
 • youtube je drugi največji iskalnik, uporabniki so ob gledanju youtuba bolj vpleteni: srčni utrip in dihanje sta 1,5 hitrjša, kot ob gledanju televizijie

Sedaj ko sem to spisal vidim, da je vse skupaj precej nepovezana celota in da bi si bilo smiselno za določene stvari vzeti malo več časa. Tako, da bom skušal napisati o teh stvareh kaj več v prihodnjih objavah.

Ok, poleg vseh strokovnih zadev moram priznati, da je bilo zanimivo pogledati v tudi v Googlovo drobovje. Na Barrow street v t.i. Doclands četrti imajo dve tipični steklo/jeklo stavbi. Notranjost tudi ni bistveno drugačna od kake druge moderne poslovne stavbe. Z izjemo notranje opreme v barvah Googlovega logotipa: sami presodite kako dobro deluje.

Vse govorice o udobju in privilegijih zaposlenih, ki ste jih slišali pomnožite vsaj s tri. Razvajani so na vsakem koraku, ampak z jasnim namenom: ustvarjati dobro delovno ozračje v katerem se vsi lahko spoprijateljijo.

Če pomislim je to skoraj nujno, saj so to ljudje iz vseh koncev, ki so v Dublinu tujci. Sicer vsi mladi, inteligentni, razgledani in govorijo veliko jezikov. V petkih menda končajo uro prej, ampak ne zato,da bi šli prej domov. Ravno obratno: ostanejo do kasnega in skupaj nabijajo najljubšo konzolo.

Google je sicer precej skrivnosten: npr. na recepciji so neusmiljeni z identifikacijskimi protokoli, nikamor ne smeš brez tvojega gostitelja, niso nam dovolili slikati notranjosti itd. Slike zgoraj so uradne. Še celo lokalci po pubih so deževali z vprašanji, ko sem izdavil, kaj počnem v Dublinu. a to je že druga zgodba.

 • Share/Bookmark

Dejanja

Informacije o objavi7 odzivov v “Na obisku pri Googlu”

28 12 2009
Simon (23:48) :

Res bi bilo zanimivo izvedeti še kaj več. Iz evroazijskega področja vas je bilo 30, od tega 1 iz Slovenije? Nisem si mislil, da je Slovenija tako pomembno tržišče.

29 12 2009
Plujem Plujem (01:50) :

Zanimivo. :)

29 12 2009
Guglar (03:09) :

“Nisem si mislil, da je Slovenija tako pomembno tržišče.”

Seveda je Slovenija zelo pomembno tržišče, 70% javnih uslužbencev 80% delovnika preživi na internetu in Googlu.

29 12 2009
Milan (05:59) :

Guglar, ali se ti ne zdi, da pri zadnji izjavi blago rečeno, malo pretiravaš?

29 12 2009
Bob (06:27) :

Guglar je po moji oceni še premalo procentov omenil…..

29 12 2009
Anže (06:47) :

Pa ne samo javnih, 70% VSEH pisarniških delavcev v Sloveniji večino delovnega časa ždi na netu: gugla, forumi, blogi… tudi in predvsem zato je produktivnost v Sloveniji skoraj nična.

29 12 2009
Steve (09:27) :

Namesto, da bi premog kopali…a ne Anže :)