Kateri iskalnik je najboljši?

12 06 2009

Odgovor bi naj bil Google. Pa je res? Kaj se zgodi, če pozabimo na blagovno znamko iskalnika in se osredotočimo samo na kakovost rezultatov, ki jih ponuja za neko poizvedbo? Natančno na to vprašanje odgovarja zanimiv projekt Blind search.

Omogoča namreč simultano slepo iskanje po treh velikih konkurentih: Googlu, Yahooju in Bingu (bivši Live, bivši bivši MSN). Ko ti ponudi rezultate glasuješ za tiste, ki so po tvojem mnenju najboljši, nakar vidiš koga si izbral.

Pravzaprav je zabavno kako velik vpliv ima blagovna znamka na oceno kakovosti določenega iskalnika. Npr. za poizvedbo “royksopp” se ne bi nikoli odpravil k Microsoftu na Bing, pa se mi zdijo ponujeni rezultati precej boljši od ostalih dveh.

Zazdelo se mi je še. da je Microsoft ko pride do iskalnikov dokaj obupan. Ampak kaže, da je končno doumel, da se je od konkurentov bolje diferencirati, kot pa jih posnemati. Hiter pregled: MSN je zasledoval tipično portalski iskalnik in se s tega vidika zgledoval po Yahooju.

Z Liveom, ki je sledil so naredili občuten premik k Googlu: odstranili so navlako in izpostavili polje za iskanje. Sedaj pri Bingu končno opažam nek odmik v bolj samosvojo smer. Kaže so se od mnogih malih pionirskih iskalnikov, naučili vsaj, da so se ljudje morda naveličali Googlove dolgočasne beline in dodali kakšno sliko ter barvo več.

Via Gyzar

  • Share/Bookmark

Dejanja

Informacije o objavi7 odzivov v “Kateri iskalnik je najboljši?”

12 06 2009
Mikec (12:32) :

Bing za enkrat precej slabo išče po .si domenah. Mene včasih v celoti vrže iz indexa, nato pa sem čez tri dni morda zopet notri…

12 06 2009
Thunderstorm (12:35) :

Jah na Google smo vsi navajeni ane :) Jaz konstantno pozabljam, da dejansko obstajajo še drugi iskalniki lol. Ampak če mi google za nekaj ne da zadovoljivih zadetkov grem pa iskat še na kaj drugega in tako sem recimo na yahoo-ju dobila točno tisto, kar sem iskala pa na googlu tega sploh ni bilo. No, vsaj na prvih 10ih straneh ne ;)

12 06 2009
Luka (14:53) :

Ma tam tam so vsi izgleda. Čeprav najrajši mamo google, ki je bil med prvimi.

12 06 2009
mweiss (15:34) :

Zanimivo. Hvala za post. Jaz med drugim uporabljam tudi Scroogle (scroogle.org). Mislim, da dobim več uporabnih rezultatov kakor z Googlom.

12 06 2009
edn (16:04) :

Znova čestitam, tokrat ker odlično preneseš to, da te nekdo popravi! Zdaj si izpadel ful car.
Je pa zanimivo, da še vedno goniš svoje, čeprav je jasno, da v kolikor napišeš pravo ime dvojca, seveda Bingovi rezultati niso najboljši.
Failed.

12 06 2009
boss (17:33) :

google najde največ rezultatov, najde pa tudi več pravilnih kot drugi.

8 09 2009
oglasnik (15:35) :

Hvala za post.
Osebno uporabljam google, ker mi je najbolj všeč njegov “user experience”, sicer pa res ne najde zmeraj najbolj optimalnih rezultatov.