Deli in vladaj

21 04 2009

Pred tednom ali dvemi sem opazil tv oglas za Tušmobilov nov paket. V njem kopica najstnikov prikazuje break dance vragolije (naj me poznavalci popravijo) ob spremljavi nezmotljivo rap glasbe. Velik delež temnopoltih obrazov za tipični slovenski oglas in zidovi rdečih opek v ozadju so mi hitro prebudili asociacijo na bronx.

Nato se mi je postavilo vprašanje, zakaj se je Tušmobil odločil za tako izrazito hip hop estetiko. Pomislil sem kaj delajo konkurenti in poteza je hitro postala kar logična.

Uspešno nagovarjati katerokoli ciljno skupino že dolgo ni več enostavno in mladi niso izjema. Spremenljivke kot spol, starost, izobrazba itd. o njih ne povedo veliko, saj so heterogena skupina z zelo veliko in hkrati različnimi zanimanji, dinamičnim življenskim tempom, neklasično medijsko potrošnjo in tanko ločnico med tem kaj je kul in kaj ni. Vse to pa jih dela za običajne tržnokomunikacijske pristope precej izmuzljive.

Glasba pa je očitno dovolj dober skupni imenovalec mladih preko katerega jih je mogoče uspešno doseči. Če pomislim na glasbo v tv spotih, splošno estetiko, povezave z znanimi izvajalci bi ocenil, da se Simobil nagiba bolj v smer elektronike, Mobitel pa bolj v rockovsko področje. Tušmobil se je morda odločil pristaviti lonček in izbral hip hop. Morda, pa je vse skupaj slučaj in pretiravam s hipotezami.

  • Share/Bookmark

Dejanja

Informacije o objavi4 odzivov v “Deli in vladaj”

21 04 2009
cestnitekac cestnitekac (23:51) :

Zanimivo razmišljanje..

Čeprav dvomim, da so cilji Tušmobila zgolj krogi “hip hop mladine”. Glede na cilje, ki so si jih postavili (če se ne motim, nekje do leta dva10 postati drugi največji operater v državi), po mojem mnenju ciljajo na širši krog uporabnikov – mogoče ne s tem oglasom. Razen če so njihovi izračuni pokazali, da je takšne mladine v Sloveniji toliko, da lahko te cilje s tem tudi dosežejo. V kar pa dvomim.

Sicer je pa zanimivo spremljati boj največjih treh operaterjev. Se mi zdi, da bo v prihodnje še kar zanimivo.

lp, CT

22 04 2009
Peter (13:09) :

Mislim da glede na to, da je ciljna publika ki bi izhajala direktno iz hip-hop scene tako mjhna, da so pač enostavno želeli narediti privlačen oglas, nekaj kar je ql in drugačno.

27 04 2009
Gume (12:44) :

Hip hop v oglasu je pomoje posledica agencije, ki je oglas naredila.

28 04 2009
mitjamavsar (16:22) :

“mama, mama, če ne boš kupila pila … me bo družba zapustila”

:) nevemzakaj se spomnim na ta skrajno sporen oglaševalski poskus, ki je tudi zelo na pamet in na silo skušal upoštevati neko kaoobstoječo kewlnes med mladimi.

Problem teh poskusov je, da ne temeljijo na nikakršni raziskavi .. in da se manifestirajo le v oglasu .. in še to ponavadi le v eni sami kampanji .. Premiki bi se zgodili, če bi brand skušal dejansko spoznati in dolgoročno podpreti neko vznikajočo subkulturo … To pač ni tako enostavno kot posneti oglas.