Kot ptiček na veji

20 02 2009

Malo sem se igral z objavljanjem status updejtov na Facebooku, v katerih vstavljam linke na blog. Seveda me je zanimalo ali sem tako pridobil kakega obiskovalca več. Hkrati sem opazil, da nisi prevelik frajer, če objavljaš poln url in da moram uporabljati skrajšano verzijo.

Nato mi je pa padla sekira v med, ko sem naletel na orodje, ki naredi oboje. Najprej pomaga ustvariti sledilno povezavo za Google Analytics, nato pa iz vsega skupaj ustvari kratek url. Tega lahko potem vstavim kamorkoli in podatki se mi lepo nabirajo. Enkrat ko jih imam v Analyticsu pa se zabava lahko začne.

Vse skupaj ni nič revolucionarnega, ker bi lahko enak postopek lahko naredil peš. Ampak vseeno je kar elegantno in prihrani nekaj časa, kar definitivno šteje.

Jasno je, da sta Twitter in Facebook status update na pohodu tudi v naših logih in verjetno ni potrebno poudarjati potencial, ki ga predstavljata za viralno promocijo na spletu. Prej ali slej bo šef ali naročnik začel povpraševati po učinkovitosti in takrat bo treba iz nekje privleči podatke v dokaz. Pri čemer pa lahko to in podobna orodja pomagajo.

  • Share/Bookmark

Dejanja

Informacije o objavi