A je zahtevati EMŠO preveč?

13 02 2009

Pred kratkim sem zasledil spodjo pasico. Zamišljena je interaktivno, pri čemer je ideja, da uporabnik odgovori na tri vprašanja. Ter nato, če sem prav razumel, sodeluje v nagradni igri. Da bi sodeloval mora oddati nekaj svojih podatkov. Do tu nič nenavadnega.

Potem pa opazim, da je eno izmed polj, ki jih je potrebno izpolniti številka EMŠO. Pri tovrstnih nagradnih igrah to ni prav pogosta praksa – pravzaprav sem kaj takega sam prvič opazil. Nato pa se takoj zbudil paranoik v meni in sem si rekel, da svoje EMŠO številke že ne bom vpisoval.

Po svoje to ni pretirano racionalna skrb, ampak sem pač navajen tako številko pisati na občini, oziroma v resno državno birokratskih obrazcih. Ne pa toliko za sodelovanje v nagradni igri.

Potem se pa vprašam, zakaj bi pa nekdo želel moj EMŠO. Ok – pove jim moj datum rojstva (torej starost) in spol. Skratka nekaj osnovne demografije pri čemer mi je prihranjeno izpolnjevanje dveh polj. Ampak po drugi strani – kaj pa če ne vem EMŠO številke na pamet?

No kaj se pa vam zdi?

  • Share/Bookmark

Dejanja

Informacije o objaviEn odziv v “A je zahtevati EMŠO preveč?”

16 02 2009
mitjamavsar (09:54) :

Praviloma zagovarjam stališče, naj se pobere minimalno število podatkov. Ime, priimek in poljuben kontakt (mail ali gsm). Ostale podatke izjemoma in če po njih obstaja konkretna potreba.

Želja po podatkih je pogostih zelo prisotna, hkrati pa ima malokdo razčiščeno, kako in kdaj bodo te podatke sploh uporabili. Grem stavit, da se podatkov, ki se tu pobira, niti približno ne bo konkretno uporabilo. In uporaba podatkov NIKAKOR ni tabelca s poročilom, koliko punc in koliko fantov in koliko stari so udeleženci.