Ogledalce ogledalce na steni povej…

15 01 2009

Katera najbolj iskana blagovna znamke na svetu je tem? Če ste se slučajno spraševali sta na voljo vsa dva priročna ogledalca, ki odgovorita na to vprašanje.

Tu je seveda verjetno že poznani Google Insight for search, kjer je mogoče preveriti za razične iskalne pojme kateri so bili najbolj iskani. Rezultate je možno lepo segmentirati po področjih in državi. Problem je samo, da se velikokrat zgodi, da je za razne pojme v slovenščini premalo iskanj, da bi lahko ponudil rezultate.

 

Najdi si pa ponuja Brand Search Monitor, ki je namenjen primarno oglaševalcem. Zaenkrat sicer zgolj kot napredne excel tabele. Upajmo da kmalu tudi v funkcionalni obliki neposredno na spletnem mestu.

V obeh primerih je zanimivo opazovati nihanja v deležu iskanj ter špekuirati o razlogih. Lepo se npr. vidi, da se učinek tržno komunikacijskih aktivnosti v klasičnih medijih prelije na splet.

Bi si pa želel tudi natančnih podatkov o številu iskanj, ne samo razmerij. Tako bi bilo možno oceniti kakšen delež iskanj se pretvori v dejanske obiske spletnega mesta. Sedaj npr. vem, da na mojo spletno mesto preko Googla za določeno ključno besedo pride n obiskovalcev. A je to dobro, a je to slabo – pravzaprav ne vem. Primerjava med številom iskanj določene ključne besede in številom obiskovalcev, ki je preko nje prišlo na koje spletno mesto bi mi na to vprašanje odgovorila.

Ok, so druga orodja in načini – ampak zakaj ne bi moglo biti vse skupaj malo bolj elegantno?

  • Share/Bookmark

Dejanja

Informacije o objavi