SMX & eMetrics, Stockholm 2008

29 09 2008

Minuli teden sem se v Stockholmu udeležil Search Marketing Expo in eMetrics Marketing Optimization summit (hvala Renderspace). Konferenci sta potekali sočasno 23. in 24. ter obravnavali trženje na iskalnikih in spletno analitiko. Kombinacija je bila kot nalašč zame, ker se tudi pri delu dejansko najpogosteje ukvarjam z omenjenima področjima.

Napovedani program je kar dobro obetal in moram priznati, da ni razočaral. Na trenutke se je bilo sicer težko odločati kaj bi poslušal, ker je potekalo več sklopov vzporedno. Sem bil pa pozitivno presenečen nad izvedbo posameznih sklopov. Ti so trajali približno uro v kateri so po trije govorci imeli za svojo predstavitev deset minut, nakar je potekala še diskusija, vse skupaj pa je vodil moderator. Precej boljša praksa kot poslušati samo enega govorca celo uro.

Smx + eMetrics, Stockholm 2008

Naj hitro omenim samo nekaj najbolj zanimivih. V sklopu o naraščajoečm pomenu personalizacije iskanja je Hessam Lavi iz Googla predstavil najpomembnejše dejavnike, ki jih iskalnik upošteva pri prikazu personaliziranih rezultatov iskanja.

Sklop o izbiranju relevantnih merilnikov uspeha je skušal odgovoriti na vprašanje, katera je najprimernejša metrika za merjenje uspeha trženja na iskalnikih pri čemer je Kristoffer Ewald poudaril, da je potrebno v različnih nakupnih fazah uporabljati različne matrike in presdstavil sistem, ki ga uporablja.

V sklopu namenjenemu mobilnemu iskanju je Gustav Soderstrom iz Yahooja prikazal širok potencial, ki ga mobilno iskanje prinaša, saj mobilne telefone uporablja več uporabnikov, ki išče v več življenskih situacijah.

Neil Mason je prikazal nekaj zanimivih prijemov analitike spletnih mest, ki jih omogočata profiliranje uporabnikov in nato ustrezna segmentacija vsebin na spletnem mestu ter pomen merjenja želene konverzije preko več obiskov in s tem povezanega pravilnega timinga trženjskih aktivnosti.

Fred Turling pa je govoril o analitiki spletnih skupnosti, ki z makro vidika omogoča merjenje interakcij med člani skupnosti in odkrivanje različnih tipov uporabnikov uporabnikov ter razbiranje lastnosti posamičnih sistemov po katerih se razlikujejo od drugih. Vse to pa nato omogoča ustrezno komunikacijo s tistim segmentom uporabnikov, ki je ključen s tržnega vidika življenja neke spletne skupnosti.

O raznih trikih pa bolj podrobneje v prihodnje, ko jih preizkusim.

  • Share/Bookmark

Dejanja

Informacije o objavi