Predvolilni golaž na iskalnikih

4 09 2008

Na tokratnih državnozborskih volitvah se je politika kot še nikoli doslej zagrela za taktike trženja na iskalnikih. Skoraj je ni stranke, ki ne bi promovirala svojih vrlin in prepričevala preko kontekstualnih besedilnih oglasov volivce, da so pa oni tisti pravi ali da tisti drugi niso.

Ampak kot običajno z navadami, ki smo jih vajeni pri ostalih strategijah trženja na spletu: nestrokovnost, kratkoročnost in zlasti podcenjevanje vloge uporabnikov. Čas bi že bil, da dojamejo, da splet ne deluje kot strankarsko glasilo, da se polovičarstvo ne obnese in da pravi uspehi ne pridejo sami po sebi. 

 

Ključne besede so izbrane brez (etičnega) razmisleka, besedila oglasov niso vezana na ključne besede, kampanje niso segmentirane v pomensko zaključene celote, ki bi nagovarjale posamezno tematiko, volivce nagovarjajo kot maso in ne kot ločene skupine, ki se razlikujejo po potrebah in interesih, aktivnosti niso sinhronizirane z ostalimi promocijskimi tehnikami in kanali  itd.

Popravni izpit je čez štiri leta.

  • Share/Bookmark

Dejanja

Informacije o objavi5 odzivov v “Predvolilni golaž na iskalnikih”

4 09 2008
mitjamavsar (22:31) :

Etična dilema (obešanje na brende) vsekakor obstaja aktualna. O tem smo se že enkrat skušali pogovoriti. ;)

Se pa strinjam, da je prav zabavna letošnja kampanja. Mene je na primer presenetilo volilno adwords oglaševanje za sajt tajkun.eu :) nek nepodpisan sajt, zdej so ga skenslali .. (na whoisih je savič našel plačnika ..)

Ampak … če te prav razumem: Nestrokovna raba adwordsov je, če je avtor gornje kampanje sklepal, da bi Kresalkine volivce morebiti zanimala Eva Irgl. Meni se to zdi kontekstno ustrezno. logika za tem je .. Če nekoga privlačijo ženske kandidatke, mu povemo “Hej volivec, tudi na desnici imamo mlade lepotičke”. Ciljna skupina je torej neprepričani volivec ali volivka, ki mu je simpatična ideja o ženski šefici. Mogoče gre pri tem res za streljanje z brzostrelko in nima bogvekoliko perspektive, a v celotni kampanji je to pač le delček vseh tistih evrov. Vrednost, ki jo bodo uspeli zapraviti za keyword “katarina kresal”, je verjetno nekaj deset evrov. In se mi zdi vsekakor bolje, da se nekaj evrov zapravi na “katarina kresal” (na sporen način), kot pa da bi se moral vsak dan peljati mimo Irgl obcestnega jumbota.

Ampak, če streljaš z brzostrelko, itak to odkrije in kaznuje quality score. Če pa je ctr tu visok, vsebina na strani omeni tudi katarino kresal in uporabniki ostanejo vsaj nekaj časa … je oglas verjetno kontekstno ustrezen?!

5 09 2008
David Rožac David Rožac (10:14) :

Ma dobro – to na slikci je zgollj primer, ki sem ga izbral, ker se mi je zdel po svoje zabaven. Itak pa odkar je Google spremenil algoritem, ki določa prikazovanje oglasov nad organskimi rezultati, na tak način, da v večji meri upošteva koliko denarja ponudiš težko ugotoviš a je nek oglas tam upravičeno ali ne.

Obstaja pa še veliko drugih primerov, ki niso več niti zabavni. Poskusi iskati “inflacija” in se ti bo med ostalimi izpisal SDSov oglas z naslovom “Slovesnka vojska” in besedilom “Izboljšali bomo sistem zaščite in delovanja ob naravnih nesrečah!” Pa da ne bo pomote – v takih cvetkah velike razlike med opcijami ni, tako da se bodo morali vsi še kaj naučiti.

5 09 2008
gyzar (14:43) :

http://www.google.si/search?hl=sl&q=zares&btnG=Iskanje&meta=

to bebasto bejbo sforsira tudi, ko iščeš “zares”.

5 09 2008
highirly (18:49) :

politics the spammers

11 09 2008
Tine (21:55) :

Vpiši v Facebookov iskalnik “stranka LDS” pa boš videl presenečenje