Negativne besede za pozitivne učinke

31 07 2008

Edina vez med uporabniki in oglasi na iskalnikih so ključne besede, ki jih prvi uporabljajo pri poizvedbah. Če oglas za posamezno ključno besedo ali iskalno frazo ni relevanten, ga bo uporabnik ignoriral. Zato je nujno potrebno izboru ključnih besed posvetiti dovolj pozornosti.

En izmed načinov doseganja kar se da natančnega prikazovanja oglasov so različne možnosti ujemanja ključnih besed. Vedno znova me pa preseneča, da se mehanizem dodajanja negativnih ključnih besed tako malo uporablja. Negativne ključne besede lahko namreč zožijo prikazovanje oglasov na najustreznejše uporabnike, znižajo ceno na klik in posledično povečajo donosnost.

V praksi mehanizem negativnega ujemanja ključnih besed deluje tako, da prepreči prikazovanje oglasov ob neustreznih različicah ključnih besed. Recimo, da neka športna trgovina prodaja kolesa. V svoji oglasni skupini uporabljajo ključno besedo kolesa. V tem primeru se oglasi prikazujejo tudi za poizvedbo rabljena kolesa, kar pa ni smiselno, ker trgovina prodaja samo nova. Zato na seznam ključnih besed dodamo ključno besedno rabljena z negativnim ujemanjem. Tako se oglasi ne prikazujejo več uporabnikom, ki niso potenciali kupci.

Google Adwords Keyword Tool

Ključne besede lahko domislimo sami, ali si pomagamo z orodjem Keyword tool.  V njem določimo jezik in državo naših uporabnikov, vpišemo naš seznam ključnih besed in določimo, da želimo negativni tip ujemanja. Tako nam sistem ponudi relevantne negativne ključne besede, ki jih nato sami izberemo in uvrstimo na seznam neke oglasne skupine ali kar celotne kampanje.

S premišljenim dodajanjem negativnih ključnih besed tako oglase prikazujemo samo uporabnikom, za katere so relevantni in s tem dosežemo bolj kakovosten obisk.

  • Share/Bookmark

Dejanja

Informacije o objavi3 odzivov v “Negativne besede za pozitivne učinke”

9 11 2008
Borut (19:08) :

Pozdravljen,

zanima me, zakaj dodajati negativne besede, ce google
prikazuje samo besede katere si sam izberes?

lp

9 11 2008
Borut (19:23) :

Se eno vprasanje v povezavi z negativnimi besedami.

pri adwordsih uporabljam vecinoma broad match, kar naj bi po definiciji
pomenilo, da ce pod keywordse vpises npr. dober avto se bo
oglas prikazoval ce nekdo vpise samo dober, dober avto, avto dober in avto.

V mojih primerih se izpise le v dveh primerih, ce vpisem dober avto, in avto dober.

Zakaj se ne prikazuje tako kot pise v definiciji:
http://adwords.google.com/support/bin/answer.py?hl=en&answer=6100

lp

13 11 2008
David Rožac David Rožac (14:31) :

Negativne ključne besede omogočajo bolj natančno prikazovanje oglasov ob uporabi širokega ujemanja (broad match). Prednost je v tem, da imaš vseeno širok doseg, a izločiš tistih nekaj besed za katere prikazovati oglase ni relevantno.

Tako lahko prodajaš družinski avto, športni avto, terenski avto, ne pa rabljen avto. In v tem primeru z negativno besedo rabljen dosežeš, da se tvoji oglasi ne kažejo uporabnikom, ki jih zanimajo rabljeni avti.

Glede ne-prikazovanja pri širokem ujemanju pa nimam prave razlage.