Optimizacija strani napake 404

15 07 2008

Napake 404 so žal sestavni del navigiranja po spletu in se prikažejo kadar uporabnik zahteva premaknjeno, manjkajočo ali neobstoječo stran. Za uporabnika to lahko pomeni, da ni dobil vsebine, ki jo je potreboval, za lastnika spletnega mesta pa da, je pravkar izgubil potencialno stranko. Zato je z vidika uporabniške izkušnje in optimizacije za iskalnike priporočljivo stran napake 404 prilagoditi.

Standardni prikaz napake 404

Obstaja več načinov za ustvarjanje stran napake 404 po meri, razlago pa raje prepustim: napotki za posamezne vrste serverjev, napotki za Wordpress. Je pa za tovrstno urejanje potrebno imeti zadovoljivo stopnjo administratorskih pravic za server, kjer gostuje naše spletno mesto.

Najpogostejši razlogi zakaj se uporabnik znajde na strani napake 404 so trije: napačno vtipkan url ali zastarel bookmark/favourite, zastarela povezava v rezultatih poizvedbe na iskalniku, nedelujoča povezava znotraj spletnega mesta.

Ne glede na razlog naj stran napake 404 uporabniku pove na katerem spletnem mestu se je znašel, verjeten razlog zakaj je tam in predvsem kam lahko gre po informacije oziroma vsebino, ki jo potreboval. Cilj je namreč uporabnika zadržati na spletnem mestu in preprečiti, da zaradi napake 404 ne odide.

Da bi to dosegli je za začetek smiselno vizualno poenotiti stran napake 404 s splošno vizualno podobo spletnega mesta. Nato lahko prilagodimo besedilo v katerem po možnosti sploh ne uporabimo fraze napaka 404. Uporabniku raje na prijazen in jedrnat način povemo kje in zakaj je ter ga preusmerimo na vstopno stran spletnega mesta.

Diesel prilagojena stran napake 404

Zelo priporočljivo je vključiti tudi povezavo na kazalo vsebin na spletnem mestu in polje internega iskalnika. Pri sestavi strani se držimo načela manj je več, ker se bo tako lahko uporabnik lažje in hitreje rešil iz 404 slepe ulice. Prav tako ni priporočljivo vključiti običajne navigacije, ker se hitro lahko zgodi zaostanek pri vzdrževanju in posledično nove nedelujoče povezave.

Za konec lahko postorimo še dve stvari: poskrbimo, da stran napake 404 iskalniki ne poindeksirajo (ali v robots.txt datoteki, ali z namensko meta oznako) ter spremljamo v kolikšen delež obiskov je bila vključena stran napake 404. Nekatere rešitve za spletno analitiko take podatke že vključujejo, Google Analytics v osnovi sicer ne, ampak ga v to ni problem prepričati.

Uporaba lastne prilagojene strani z napako 404 ni slaba poteza, sploh če pomislimo, da nas nič ne stane, da ne potrebuje vzdrževanja in da ohranja možnost, da se bodo obiskovalci pretvorili v stranke.

  • Share/Bookmark

Dejanja

Informacije o objavi2 odzivov v “Optimizacija strani napake 404”

26 07 2008
mitjamavsar (20:30) :

Kul post. Ko začneš na kakšnem večjem sajtu spremljat, koliko prometa izgubiš na 404-kah in to pretvoriš v dinar … postane pestro.

Sicer pa bi mi kot izgubljenemu uporabniku na 404-ki prav prišli
a. search box

b. specializiran site map, ki predvidi glavne uporabniške motive (tisto, kar pišemo v načrte) V smislu: Če si uporabnik b, klikni na stran ena in stran dve.

c. opredelitev izgubljenosti v pravem jeziku ali več njih (da tujec ne dobi slovenskega teksta)

28 07 2008
David Rožac David Rožac (11:16) :

Sicer sem za notranji iskalnik in kazalo vsebin pisal, da je zelo priporočljivo vključiti – je še celo odebeljeno na začetku predpredzadnjega odstavka.

Še en korak naprej od specializiranega kazala pa je prilagoditi celotno stran 404 napake za najpogostejše scenarije. Npr. če je razlog v zastareli povezavi pri zadetku na iskalniku lahko z nekaj programerske gimnastike takemu uporabniku prikažemo posebej prilagojeno verzijo.

Povemo mu npr. da je na http://www.iskalnik-X.com iskal ključno besedno “beseda-Y”, ampak da vse kaže, da ima Iskalnik-X zastarel indeks. Naprej pa še dodamo, da bi ga glede na njegovo poizvedbo utegnile zanimati naslednje strani. V seznam pa dodamo povezave na strani z našega spletnega mesta, ki so najbolj relevantne za ključno besedo, ki jo je iskal.

Na koncu lahko za vsak slučaj ponudimo še notranji iskalnik in povezavi na kazalo in vstopno stran spletnega mesta. Taka oblika strani 404 se nato prikaže samo v primeru zastarelih povezav iz iskalnikov.