Z ustreznimi meta opisi do več obiska

16 05 2008

Slavni dnevi meta oznak so minili že v prvem obdobju iskalnikov v prejšnjem tisočletju. Namenjene so bile pomoči iskalnikom pri razvrščanju zadetkov za določeno poizvedbo. Ideja je bila, da lastnik spletnega mesta z nekaj ključnimi besedami in kratkim opisom povzame vsebino posameznih strani, pri tem pa uporabi namenske oznake v kodi.

Zadeva je šla dobro, pravzaprav še predobro. Kmalu so lastniki spletnih strani začeli z oznakami manipulirati in posledično se je relevantnost zadetkov precej zmanjšala.* Danes iskalniki pri razvrščanju iskalnih rezultatov metapodatkov skorajda ne upoštevajo. Zakaj se torej ukvarjati z njimi?

Zelo velika verjetnost je, zlasti na Googlu, da bo besedilo, ki se izpiše ob rezultatu iskanja o vaši spletni strani, prav tisto vpisano v meta oznako za opis <meta name=”description”>. Besedilo ob zadetku lahko drastično vpliva na to ali bo uporabnik na zadetek tudi kliknil in s tem prišel na vaše spletno mesto ali ne.

S tega vidika zato ne vidim nobene razlike med organskimi in plačanimi zadetki na iskalnikih. Če se pri plačanih na vse pretege trudimo v 75 znakih prepričati uporabnika, naj klikne na naš oglas, zakaj ne bi enako delali pri neplačanih in pisali meta opis kot oglas?

Davidov Blog - Google zadetka z neustreznim in z ustreznim meta opisom 
Pri pisanju meta opisov se je smiselno držati nekaj dobrih praks:

- Za vsako posamezno stran spletnega mesta napisati specifičen in
   relevanten opis
.
- Jasno izpostaviti konkurenčne prednosti naše storitve ali produkta.
- Smiselno uporabiti ključne besede, za katere optimiziramo posamezno stran.
- Nagovor prilagoditi ciljni skupini
- Ne pretiravati z dolžino – nekje do 150 znakov naj bi bilo optimalno.
- Dodati tudi ključne podatke – npr. telefonsko številko podjetja.

Z ustrezno napisanimi meta opisi lahko ustvarimo ključno prednost pred ostalimi spletnimi mesti, ki se pojavijo na seznamu zadetkov. Zato je gotovo smiselno posvetiti nekaj časa pisanju dobrih meta opisov.

*
No prav na tej vrzeli je se začel vzpon Googla, ki je za razliko od ostalih rezultate poizvedb razvrščal z algoritmom, ki se ni zanašal neposredno na lastnike spletnih mest, ampak na tretjo stran: skoraj največji pomen je in še vedno daje zunanjim povezavam na spletno mesto. S tem je bistveno izboljšal relevantnost zadetkov v primerjavi s takratnimi konkurenti.

  • Share/Bookmark

Dejanja

Informacije o objavi4 odzivov v “Z ustreznimi meta opisi do več obiska”

18 05 2008
Luka (15:38) :

Ja no … sej to je res … čeprav ta tvoja beseda ni dosti iskana tako, da newem če ti bo prineslo bistveno več obiska.

23 05 2008
mitjamavsar (10:43) :

Sicer pa je dobra praksa, da ne narediš enega opisa za celotno spletno mesto, ampak drugačnega za vsako podstran. Glede spletnega urejanja to lahko postane nadležno, na iskalnikih pa izgleda bolje.

Glede tega, ali tekst, ki diši po oglasu, deluje, bi se pa dalo debatirati.

Za recimo novičarske portale, je mogoče celo bolje, da za vabilo na spletno mesto uporabiš , description, pa pustiš prazen. Če narediš to, bo google opis v SERP-ih definiral iz najbolj aktualnih vsebin na naslovki, kar zna biti tudi precej privlačno, ker uporabniku obeta svežino …

23 05 2008
mitjamavsar (10:44) :

Sicer pa je dobra praksa, da ne narediš enega opisa za celotno spletno mesto, ampak drugačnega za vsako podstran. Glede spletnega urejanja to lahko postane nadležno, na iskalnikih pa izgleda bolje.

Glede tega, ali tekst, ki diši po oglasu, deluje, bi se pa dalo debatirati.

Za recimo novičarske portale, je mogoče celo bolje, da za vabilo na spletno mesto uporabiš TITLE strani, metaopis, pa pustiš prazen. Če narediš to, bo google opis v SERP-ih definiral iz najbolj aktualnih vsebin na naslovki, kar zna biti tudi precej privlačno, ker uporabniku obeta svežino …

23 10 2008
» Kako dolg naj bo title tag? Davidov Blog (19:33) :

[...] organski zadetek lahko namreč gledamo kot na oglas, o čemer sem že pisal glede optimizacije meta opisa (meta description). Tako je title oznaka naslov oglasa, meta description oznaka pa besedilo oglasa. Naslov pritegne [...]