Dajte svojemu spletnemu mestu pospešek

21 04 2008

En izmed ključnih dejavnikov, ki vplivajo na uporabniško izkušnjo je gotovo hitrost delovanja spletnega mesta in hipno odzivanje na zahteve uporabnika. Odkar se je razmahnil širokopasovni dostop je bilo to vprašanje nekako potisnjeno v ozadje. Vsekakor pa ni odveč, če naredimo kar se da za hitro delovanje spletnega mesta in ga ne obtežujemo z malomarno napisano kodo.

Vendar je ugotoviti, kaj bi bilo potrebno spremeniti oziroma popraviti, da bi spletno mesto delalo hitreje, vsaj za uporabnike nevešče programiranja, kakršen sem tudi sam, lahko prezahtevna naloga. Ena izmed elegantnih rešitev kako se takim mukam izogniti je kombinacija dveh dodatkov za Firefox. Prvi je Firebug, drugi pa Yslow.

Firebug omogoča hipen dostop do vseh potrebnih informacij o kodiranju in zgradbi spletnega mesta neposredno med brskanjem. Posebej se mi je prikupila Inspect funkcija s katero se za vsak element spletnega mesta, ki je trenutno pod miškinim kurzorjem poudarjeno izpiše koda. Precej uporabna tudi kadar je potrebno hitro pogledati za malomarnostmi v kodi z vidika optimizacije v iskalnikih.

 Firebug in Yslow svetujeta kako pohitriti moj blog

A kadar integriramo v Firebug še Yslow se podatki na razpolago še povečajo. Yslow samodejno analizira in oceni dejavnike hitrosti delovanja spletnega mesta na skali od A do F. Hkrati pa še pri vsakemu opozori, kaj je narobe in svetuje kako posamzeno zadevo popraviti. Če razlaga ni dovolj je na voljo še obširnejša v help zavihku.

Skratka spletno mesto ne deluje nikoli dovolj hitro,  s kombinacijo obeh orodij bo mogoče malo hitreje.

  • Share/Bookmark

Dejanja

Informacije o objaviEn odziv v “Dajte svojemu spletnemu mestu pospešek”

23 04 2008
mitjamavsar (11:38) :

Nisem lih code master, zato je moja koda precej neurejena. Verjetno celo ne validira. Ampak kakorkoli že … Imam občutek, da je mnogo večji problem od velikosti slikic in urejenosti kode, tako imenovan “2.0 efekt” …

V mojem primeru včasih na blog embedam youtube, drugič google video ali mojvideo, tretjič slideshare, prikazujem fotke s flickra in kažem moje zadnje twitte … V ozadju pa še merim z analyticsom, občasno še s crazyeggom in clicktaleom. In poleg tega na sajtu prikazujem oglase toboads in oglase google .. ugh.

Kot vidiš sem pravkar naštel 11 (!) servisov, ki jih spletna stran pokliče ob vsakem nalaganju. In takšen mashup je v vsakem primeru počasen. :/ Ob tem 2.0 efektu malce pomaga vrstni red stvari v kodi, da se najprej naloži vse, kar je pomembno, potem pa šele zunanji servisi. Ampak to je pravzaprav precej težko doseči.