Demografsko ciljanje v Google Adwords

9 04 2008

Sistem Google Adwords je pred kratkim uvedel možnost demografskega ciljanja. Slednje omogoča spremljanje števila klikov in prikazov glede na spol in starost. To pomeni, da sedaj vemo ali so se naši oglasi kazali moškim ali ženskam, najstnikom ali upokojencem.

Sistem omogoča tudi dve zelo uporabni možnosti. Določimo lahko, da smo za prikaz oglasa naši ciljni skupini pripravljeni plačati višjo ceno na klik. Še bolje pa je, da lahko določimo da se oglasi prikazujejo samo naši ciljni skupini. Če bi npr. prodajali športne motocikle, bi lahko bila ciljna skupina moški od 25. do 35. leta starosti.

Demografsko ciljanje je v klasičnem oglaševanju ena izmed osnovnih segmentacij trga, ki pa ne obsega samo spola in starosti, ampak še kopico drugih kategorij (npr. dohodek, izobrazba politične preference itd.). Namen segmentacije je s čimveč lastnostmi opisati želeno ciljno skupino in nato samo tej ciljni skupini posredovati zanjo relevantna sporočila. Kar je lepa ideja, a se v praksi ne obnese vedno, ker so izdelave takih profilov v končni fazi približki in predvidevanja.

Google Adwords Demografic Bidding

Pri iskalniškem marketingu je trik ravno v tem, da nismo mi tisti, ki uporabnika ciljamo z oglasi, ampak je on tisti, ki pove kdaj in kaj ga zanima ter si posledično sam izbere oglas ter nanj klikne. Zato potreba po ustvarjanju segmentov, za katere je mogoče predvidevati, da jih bo naše sporočilo zanimalo bolj kot druge do neke mere odveč. Vseeno pa demografija pomaga pri natančnosti ciljanja oglasov in zato je omenjena novost sistema Google Adwords dobrodošla.

Bi jo pa lahko mirno označili z beta in zaenkrat, kot sicer pionirsko, a še ne revolucionarno. Najprej zato, ker v načinu demografskega ciljanja oglasov, Google Adwords ne upošteva kontekstualne relevance strani, kjer je oglas prikazan, kot je sicer običajno. Zdi se mi, da bi morala principa nujno biti združena.

Nato zato, ker je delež vseh klikov in prikazov za katere izvemo podatke o spolu in starosti uporabnikov precej majhen. Google navaja, da podatke pridobiva neposredno iz raznih social networking spletnih mest, seznam pa je relativno neobsežen. Sta pa vključena npr. Youtube in Myspace.

Nenazadnje pa še zato, ker podatki o segmentaciji niso integrirani v splošen pogled k vsem ostalim, ampak ločeno v pogled urejevanja nastavitev kampanj in ker so na razpolago samo za zadnjih sedem dni in še kaj bi se našlo.

Skratka zanimiva novost, ki pa jo bo moral Google še dodobra izboljšati. Zanimivo bo tudi videti, kako in če bo premagal oviro zbiranja podatkov o uporabnikih tudi iz ne social networking spletnih mest ter ob tem še vedno spoštoval njihovo zasebnost.

  • Share/Bookmark

Dejanja

Informacije o objavi