Preizkušam Benchmarking v Google Analytics

27 03 2008

Podatki o obiskanosti spletnega mesta sami po sebi ne povedo prav veliko. Potrebno jih je postaviti v kontekst, a običajno se moramo opirati na nenapisana pravila ali na izkušnje. Sedaj je mogoče v Google Analytics podatke o svojem spletnem mestu primerjati s podobnimi spletnimi mesti.

Google Analyitics Benchmarking

Pred približno dvema tednoma se je bilo mogoče vključiti v ta program, zaenkrat še pod oznako beta. Strinjati se je sicer treba s tem, da se tudi naši podatki anonimno uporabljajo. No sedaj je že mogoče uporabljati nov pogled Benchmarking, ki je umeščen v sklop Visitors.

Google Analytics Benchmarking kategorje

Omogoča primerjavo s podobnimi spletnimi mesti  glede na velikost in zlasti kategorijo. Obstaja več kategorij s posameznimi podkategorijami, kar pomeni, da se lahko primerjamo s spletnimi stranmi, ki imajo podobno ciljno skupino – npr. turizem ali natančneje kar hoteli. Tako lahko preverimo, če je med velikonočnimi prazniki padel obisk samo nam, ali tudi konkurenci. Prav take informacije pa so res relevantne, saj lahko bolje razumemo pomen posameznih kazalcev.

Google Analytics

Zaenkrat sicer pogrešam možnost neposredne primerjave tudi v ostalih sklopih, kot je to npr. na voljo za primerjave s povprečnimi vrednostmi za lastno spletno mesto. Ampak kljub tej in še nekaj drobnih pomanjkljivosti mi je novost kar všeč.

  • Share/Bookmark

Dejanja

Informacije o objavi5 odzivov v “Preizkušam Benchmarking v Google Analytics”

22 04 2008
Bojan (07:03) :

Ali sem kje spregledal kako nastavitev, kjer bi oznacil v katero kategorijo spada moja spletna stran?

22 04 2008
David Rožac David Rožac (10:23) :

Nisi, ker ti kategorije v katero spada tvoje spletno mesto ni potrebno fiksno določiti. Namesto tega imaš na razpolago primerjavo z vsemi kategorijami spletnih mest. Dovolj je, da izbereš tisto za katero misliš, da se je najbolj smiselno primerjati. V vrstici pod naslovom “Benchmarking (Beta” ti piše s katero se trenutno primerjaš. Drugačno kategorijo pa izbereš z “Open category list” povezavo, ki je na koncu iste vrstice.

24 04 2008
mitjamavsar (08:35) :

9.000 visitov na mesec. Eden večjih clientov, tole lih ni ;)

Zdaj pa k stvari: Sem videl zadevo, ampak ne vidim hude uporabnosti, ker tole je res pogled čez palec … Primerjati bi moral konkretno spletno mesto, ne pa panoge.

Primer: Če uporabniki na naši strani pregledajo več strani, kot je povprečje v panogi, lahko interpretiramo po želji:
1. Naše spletno mesto je bolj zanimivo, ker “potegne” v klikanje.
2. Je manj uporabno, ker ne najdejo že na prvi strani, kar so iskali.

Ani tako?

Podobno je na primer s časom na strani, bouncanjem, exitanjem … Velik front-page bounce mogoče pomeni slabo ciljane back linke in oglase. Ali pa gre enostavno za slabo uporabnost vstopne strani.

Mrdžanje in benčmarkanje teh podatkov je torej .. hm. Neuporabno? Ne predstavljam si, kaj bi konkretno lahko naredil iz teh podatkov.

1 05 2008
Luka Fanlok (21:51) :

Zanimivo res ej.

6 03 2009
» Videti gozd, ne samo drevesa Davidov Blog (11:08) :

[...] delovanja je podoben kot pri benchmarking v Google Analytics, oziroma je zapeljan korak v drugačno smer. Pravzaprav bi bil vesel, če bi lahko tak primerjave [...]