A se kdaj vprašate kako učinkovito je vaše oglaševanje na spletu?

14 03 2008

Vzemimo za primer oglasne pasice. Tu običajno zakupimo določeno število prikazov na nekaj spletnih medijih v določenem obdobju za določeno ceno. Tako razumevanje oglaševanja je na splet brez premisleka prenešeno iz okolja klasičnih medijev. Tu bi se lahko sicer spustili v obširno diskusijo, ampak se raje osredotočimo na vidik učinkovitosti.

Najbolj naravno vprašanje pri vsaki investiciji je ali se je povrnila in v kolikšni meri. Zato ni razloga, da ne bi tako obravnavali tudi oglaševanja na spletu, v našem primeru s spletnimi pasicami. Tu lahko postavimo več kriterijev učinkovitosti: npr. koliko ljudi je obiskalo naše spletno mesto preko spletne pasice, koliko strani na njem so si ogledali, koliko časa je trajal obisk, koliko se jih je registriralo, koliko jih je kaj kupilo v spletni trgovini itd. Kriteriji so sicer specifični glede na cilje posamične oglaševalske akcije.

Z nekaj enostavnimi prijemi, lahko vse te parametre učinkovitosti merimo v Google Analytics. Potrebno je samo povezave v oglasnih pasicah opremiti s sledilnimi kodami. Te sestavljajo informacije, ki omogočajo določati učinkovitost oglaševanja: na katerem spletnem mestu je bila pasica objavljena, da gre za oglaševanje s spletnimi pasicami, natančno za katero pasico gre, če jih uporabljamo več z različnimi nagovori, v katero kampajo sodi itd.

Sledilno kodo najenostavneje pripravimo z Googlovim namenskim orodjem, ki omogoča pripravo sledilnih kod za različne namene. To storimo v treh korakih. Najprej ustrezno izpolnimo polja, ki nas zanimajo. Nato, ustvarjeno sledilno kodo implementiramo v oglasno pasico. Takoj ob objavi spletne pasice se začnejo zbirati podatki. Končno jih preverimo v Google Analytics profilu v pogledu All traffic sources. Tu najdemo podatke za konkretno oglasno pasico npr. 24ur/bener.

Google Analytics Url tool builder

Na voljo so nam podrobni podatki glede obiska in opravljenih konverzijah. Podatke lahko tudi križamo med sabo in primerjamo. Tako npr. v konkretnem primeru modra linija kaže število obiskov, oranžna pa število opravljenih konverzij. Glede na to, da ne sovpadata je jasno, da oglasna pasica ni pripomogla k opravljanju le teh.

Ključno vprašanje je torej kako učinkovito so promocijske aktivnosti pripomogle k doseganju zastavljenim poslovnim ciljem. Merjenje učinkovitosti pa je nujen temelj za odločitve o nadaljnem razporejanju sredstev zanje, pri izbiranju komunikacijskih kanalov, verzij oglasov, konkretnih nagovorv itd.

  • Share/Bookmark

Dejanja

Informacije o objavi2 odzivov v “A se kdaj vprašate kako učinkovito je vaše oglaševanje na spletu?”

16 03 2008
Meri, komuniciraj, meri, komuniciraj … • mitjamavsar (15:35) :

[...] Ko uporabniki z oglasov ali od kod drugod pridejo na spletno mesto, jih tam lahko opazujemo z Google Analyticsom, nekako kot bi gledali čredo ovac iz helikopterja. Tako na primer izvemo, iz katerih medijev in oglasov prihajajo najbolj kakovostni uporabniki, torej tisti, ki se registrirajo, pogledajo več strani, so bolj aktivni ipd.). V skladu s tem lahko oglasna sredstva potem preusmerimo v kanale, ki dodajo največ vrednosti. Več o ROI pri Davidu. [...]

8 01 2009
» Segmentiranje v Google Analytics Davidov Blog (18:54) :

[...] prijavljeni na e-obvestila res več vredni od ostalih. Predpogoj za ustvarjanje takega segmenta je sledenje obiskom iz e-obvestil. Segment sem ustvaril tako, da sem izbral dimenzijo Medium in določil, da mora biti email. Nato pa [...]