No Follow Najdi.si

14 02 2008

Negativno me je presenetila nenavadna politika Najdi.si pri uporabi Nofollow atributa. Pred tremi leti ga je predstavil Google kot del boja proti spam komentarjem na blogih, kmalu pa je postal en izmed redkih standardov na področju iskalnikov, saj so ga sprejeli tudi ostali večji igralci.

Nofollow atribut v določeni povezavi pajku iskalnika pove: naj ne sledi povezavi do navedene strani, naj ne upošteva povezave pri izračunavanju Page Rank količnika in naj ne upošteva ključnih besed v povezavi pri določanju kako relevantna zanje je stran na katero povezava vodi.

Najdi.si - no follow atribut na seznamu novih spletnih mest 

Pogled na vstopno stran Najdi.si razkrije, da je nofollow atribut uporabljen pri seznamu novih spletnih strani. Toda ne pri vseh, ampak samo pri neplačanih povezavah. Prav to pa se mi zdi sporno, saj se mi ne zdi dobra praksa, da se neplačanim povezavam njihova vrednost z seo vidika izniči, plačanim povezavam pa ne

Dobri iskalniki se odlikujejo po relevantnosti zadetkov za določeno poizvedbo. Algoritmi, ki to določajo pa se danes pri večini opirajo na pomen povezav. Bolj kot so te povezave verodostojne, boljša je relevantnost zadetkov in obratno. Z vidika relevance zadetkov na iskalnikih torej nima smisla dajati prednost plačanim povezavam, kvečjemu obratno.

Ne razumem kakšna bi lahko bila motivacija Najdi.si za tako prakso. Kolikor vem objavo povezave v seznamu novih spletnih strani avtorizira urednik, tako da strah pred spamom ne more biti razlog. Prav tako je ne zasledim na ostalih večjih iskalnikih.

  • Share/Bookmark

Dejanja

Informacije o objavi4 odzivov v “No Follow Najdi.si”

14 04 2008
Ležalnik pika Com (14:45) :

Svašta, mogoče bodo začel pa prodajat text linke za PR na prvi strani pa hočjo več zaslužit, ker bodo imeli potem manjše stevilo outgoing linkov. Kul blog drugače, sem se naRSSočil :)

14 04 2008
Česa Se Boji Najdi Pika Si | Zaslužek Na Internetu (15:03) :

[...] spletu smo naleteli na tale kul Davidov blog (ki mu namenjamo do follow link) in na njem tudi na že malo starejši post o Najdi pika Si (ki mu namenjamo do follow link), ki govori o iskalniku Najdi pika Si (ki mu namenjamo rel=nofollow [...]

14 04 2008
Bloganje (15:31) :

http://www.google.com/corporate/tenthings.html
Prvo in šesto točko bi si lahko odgovorni na najdiju prebrali :) Kar se pa tiče posta … sploh nisem presenečen, da to delajo.

15 06 2008
Rok (17:46) :

Ko je povezava enkrat v spletnem imeniku, ne uporabljamo več atributa no follow, torej strani s stališča SEO dolgoročno ničesar ne izgubijo. No follow je v uporabi samo na prvi strani Najdi.si.