Pogovor z Googlom – AdWords specialist chat

17 01 2008

Googlovi produkti, storitve in filozofija so mi običajno kar simpatični. Vendar včasih potrebujem kakšen odgovor na specifične težave in takrat lahko postane vse skupaj malce nadležno. Sicer je pa zagotavljanje zadovoljive dvosmerne komunikacije pri korporativnih velikanih že v osnovi precejšnja težava.

Pri delu v sistemu AdWords se pogosto pojavljajo nejasnosti in vprašanja. Včasih je rešitev že kako diagnostično orodje znotraj samega sistema. Prva pomoč je lahko običajno kar help center, kjer so razvrščena najpogostejša vprašanja z odgovori. Moram tudi priznati, da je vse skupaj intuitivno urejeno in da si je mogoče s tem dejansko pomagati. Še bolj obsežen je learning center v katerem so vsebine urejene bolj celovito in v posameznih poglavjih.

Vendar omenjeni sistemi v katerih si pomagaš sam niso dovolj. Takrat pride prav pomoč drugih s podobnimi vprašanji, kar je zagotovljeno v Googlovi skupini za AdWords, ki deluje kot forum v katerem je možno sodelovati v debatah glede raznih vprašanj in dodajati tudi svoja.

Če odpove skupinska dinamika ne preostane drugega kot vprašati neposredno Google in takrat se zadeve zapletejo. Npr. veliko mejl naslovov iz katerih Google komunicira je no-reply, kar pomeni, da je komunikacija enosmerna. Obstajajo sicer tudi kontaktne forme, v katerih si usmerjen preko nekaj korakov do pravega naslova s katerega nato tudi dobiš odgovor. Žal pa včasih ažurnost nekaj delovnih dni ni dovolj.

AdWords Help Chat

V teh primerih in tudi vsakič, ko pač želim prihraniti čas ali trud, je pa odličen pripomoček takojšen pogovor s svetovalcem. To možnost sem zaznal pred kratkim in tudi nisem opazil, da bi jo Google pretirano izpostavljal – vsaj na namenskem blogu Inside AdWords o tem niso še govorili. Možnost je pojavi kot infopush povezava, pri posameznih vprašanjih v help centru, kadar je svetovalec na voljo. Zlasti pa pri tistih temah, ki za Google pomenijo izpad dohodka. Ena izmed takh je npr. ne-prikazovanje oglasov.

AdWords chat 

Vse skupaj izgleda kot običajen chat, kjer te svetovalec vodi preko tvojih težav. Prednost pri tem je zlasti neposredno ukrepanje. Tako se mi enkrat navkljub temu, da sem pregledal vse možne scenarije oglasi niso in niso hoteli prikazovati. S svetovalcem sva ugotovila, da je težava v tem, da jih pri njih uredniška skupina za avtorizacijo še ni pregledala. Svetovalec je nato o zamudi opozoril prave ljudi znotraj Googla o težavi in čez uro so se oglasi že kazali. Prav taka intervencija znotraj Googlovega velikanskega organizma, pa je včasih najbolj dragocena.

Skušal sem se tudi pozanimati o kakih dodatnih informacija, ampak so fantje bolj redkobesedni, ko tema pogovora zaide s strogega AdWords področja. Na vprašanje, kje delajo so še odgovorili, da v Indiji, ko pa sem vprašal kako so zadovolji s plačo, ki jim jo Google namenja je bilo pogovora hitro konec.

  • Share/Bookmark

Dejanja

Informacije o objavi3 odzivov v “Pogovor z Googlom – AdWords specialist chat”

5 02 2008
mitjamavsar (00:09) :

Ja, hehe. Moje support poizvedbe za katerokoli Google service komunikacijo so se v večini zaključile na Irski izpostavi za sl-adwords, pri nekih support puncah slovenskih imen (Valerija, Maja ..) Dekleta so vedno odgovorila napačno in nazadnje se je poglobljen mukotrpen večdnevni google search izkazal za hitrejšo rešitev.

Indijci očitno vedo več od Irk ;) Mi daš direkten link?

5 02 2008
mitjamavsar (00:10) :

Aha. Sej ga maš v tekstu. V nekaterih browserjih so črtkice skoraj nevidne.

5 02 2008
David Rožac David Rožac (10:03) :

Ja linki so en večjih minusov pri tem templatu, ampak sem pač zbiral manjše zlo. Sicer je pa link tudi na fotkah…